Deljeno gostovanje v primerjavi z namenskim strežnikom

Deljeno gostovanje in namenski strežniki imajo več prednosti in slabosti, zato je ključnega pomena, da razumete razlike med tema dvema vrstama gostovanja. Namenski strežniki nudijo večjo prilagodljivost kot skupno gostovanje, vendar so tudi dražji. Namenski strežnik vam omogoča prilagoditev konfiguracije vašega spletnega mesta glede na vaše potrebe. Namenski strežniki vam omogočajo popoln nadzor nad strojno in programsko opremo na vašem strežniku ter zagotavljajo več pasovne širine in prostora za shranjevanje. Ne glede na to, ali potrebujete več RAM-a ali večjo pasovno širino za vaše spletno mesto, boste lahko našli pravo rešitev za gostovanje.

Uporabniki namenskega strežnika lahko kadar koli prilagodijo svoje okolje in spremenijo svoje spletno mesto. V primeru skupnega gostovanja si bo vaše spletno mesto delilo isti strežnik kot druga spletna mesta, kar bo negativno vplivalo na vaše poslovanje. Nasprotno pa vam namenski strežniki omogočajo popoln nadzor nad strežnikom in vam bodo dali večji nadzor nad viri in funkcijami, ki jih ponuja. Namestite lahko programe, dodate več pomnilnika in prilagodite vmesnik svojega spletnega mesta tako, da ustreza vašim posebnim potrebam.

Poleg tega, da so namenski strežniki dražji, vam ne omogočajo uporabe vseh virov enega stroja. Pri deljenem gostovanju si vaše spletno mesto deli isti strežnik s številnimi drugimi spletnimi mesti. Zaradi tega lahko vaše spletno mesto trpi zaradi počasnih odzivnih časov in drugih težav. Z namenskimi strežniki lahko izberete točno vrsto strežnika, ki ustreza vašim potrebam. Če je vaše spletno mesto majhno in ne potrebujete veliko sredstev, je deljeno gostovanje dobra izbira.

Čeprav je cenejše od namenskega gostovanja, ima upravljano gostovanje številne pomanjkljivosti. Ima na primer veliko omejitev, zaradi katerih je manj uporaben za podjetja, ki se srečujejo z velikim prometom. Če vaše spletno mesto ni pogosto obiskano, verjetno ne boste kar najbolje izkoristili. Poleg tega skupno gostovanje ni primerno za spletna mesta z velikim prometom, zaradi česar je slaba možnost za ljudi z malo ali nič izkušenj s spletnim razvojem.

Poleg zmogljivosti je skupno gostovanje omejeno tudi z viri. Strežnik si delijo z drugimi spletnimi mesti in vaše spletno mesto bo doživelo nepričakovane izbruhe prometa. Poleg tega si boste morali pasovno širino deliti s sosedom. Namenski strežniki imajo ustrezno pasovno širino in so bolj odzivni. Za svoje spletno mesto lahko uporabite tudi neomejene vire. To je pomembno, če nameravate uporabljati več domen in gostiti več spletnih mest. Stroški gostovanja skupne domene so višji od stroškov namenskega gostovanja.

Čeprav deljeno gostovanje ponuja nižje stroške, ni tako prilagodljivo kot namensko gostovanje. Razlika v ceni med obema možnostma je enaka, vendar je skupno gostovanje na splošno cenejše. Na primer, namenski strežniki se običajno nahajajo v podatkovnih centrih in do njih lahko dostopa samo vaša tehnična ekipa. Nasprotno pa namenski strežniki nudijo večjo varnost in podporo. Dobite lahko neomejen prostor na disku, vendar boste morali plačati za dodatno pasovno širino in prostor na disku.